HIP-HOP TÁNC

Hip - Hop

A hip-hop zenei műfaj, amely magába foglalja azt a szubkultúrát, melynek részei a tánc, az MC, a graffiti, Rap. A hip-hop zene fő történelmi kora az úgynevezett "Old school" kor 1970-1985 között. Ezután következett az úgynevezett aranykora a hip-hop zenének 1985-1995 között, ami magába foglalta a keleti part és nyugati part zenéit, és ezeket tovább vitte a modern korba. Itt inkább a nyugati parti zene volt a dominánsabb, így kialakult az úgynevezett gengszter rap, G-funk. 1993 után megjelent az úgynevezett kemény hip-hop (hardcore).

Bronxban az előző nyugodt évekhez képest fordulat állt be 1929-ben. Ennek a tetőzése az 1970-es években történt meg. A beruházások következményeként a felsőbb rétegek elköltöztek, az ott maradó alacsonyabb rétegeknek viszont egyre nehezebb lett a sora. Számos munkahely megszűnt, a fiatalok között is hatalmas volt a munkanélküliség aránya. Az elhagyatott házakban kábítószerfüggők és fiatalokból álló bandák töltötték el napjaikat. A bandák nagy gondot jelentettek, ugyanis ezek már nem „csak” az iskolakerülő, csavargó fiatalokból álltak. Valós veszélyt jelentettek. Ezekben a nehéz időkben indult hódító útjára a

hip-hop. Az emberek kezdték megelégelni a folytonos bandaháborúkat, a kilátástalan életet, és valami újban próbáltak értelmet, önkifejezést keresni.

A hip-hop kezdete 1973. Itt három fontos nevet kell megemlíteni. Ők voltak az úttörők: Afrika BambaataaKool Herc és Grandmaster Flash. Bambaata szintén Bronxban nőtt fel. Érdekes módon a nevét és az életkorát nem lehet biztosan tudni (Kevin Donovan, született 1960. április 10-én). Fontos szerepe volt, ugyanis gátat akart szabni a bandaháborúknak. Jelszavai a béke és a szeretet voltak. Mindenkit szeretettel várt a rendezvényein, akik alkalmazkodtak ehhez az attitűdhöz. Nevéhez fűződik továbbá a hip-hop kitörése, és szélesebb körben való elterjedése Bronxon kívül is.

A barbadosi származású, de New Yorkban született Flash (Joseph Saddler) alapította a Flash and the Three MCs, majd a Furious Four és végül a Furious Five bandákat.

Az 1990-es években a Keleti Part Gengszter rapperei szembekerültek a Nyugati Partiakkal. Ez vezetett Tupac Shakur és Notorious B.I.G. halálához 1996-ban és 1997-ben.

 

Hip- hop tánc stílusok: old school, new style,locking, popping, waacking, break

Webáruház készítés
arkoz.hu shopmania.hu paypal